Egy áttétes mellrákban szenvedő beteg és orvosa
Egy áttétes mellrákban szenvedő beteg és orvosa

Az áttétes mellrák megismerése

Az áttétes mellrák, más nevén késői vagy IV. stádiumú mellrák azt jelenti, hogy a daganat átterjedt a távoli szervekre is.1 Sajnos ez jelenleg gyógyíthatatlan,2 a kezelések célja az élet meghosszabbítása, a betegség előrehaladásának lassítása és a lehető legjobb életminőség biztosítása a lehető leghosszabb ideig.3

Az áttétes mellrák kihívásai

Sok áttétes mellrákkal diagnosztizált nő aggódik azért, hogy a betegség milyen hatással lesz családjára. A diagnózis után félelem, szorongás, elszigeteltség és depresszió érzéséről számoltak be, valamint a jövőt illető bizonytalanságról és halálfélelemről.4

Az emlőrákkal kapcsolatos adatokat néző nő

Megbékélés az áttétes mellrákkal

Az áttétes mellrák diagnózisa lesújtó lehet mindenki számára. Bár egyre több nőnél diagnosztizálják a betegséget, mégis kevés szó esik róla a mindennapokban. A legtöbbször a korai stádiumú mellrák kezeléseire és azok pozitív kimenetelére koncentrálnak.

A betegeknek és családtagjaiknak szerencsére több olyan lehetőség is rendelkezésükre áll, például civil szervezetek, csoportok, onko-pszichológusok, amik segíthetnek megbírkózni ezzel a nehéz, és nyomasztó érzésekkel teli helyzettel.

A mellrákkal kapcsolatos adatokat néző nő
A rák jeleinek és tüneteinek észlelése
A rák jeleinek és tüneteinek észlelése

További információ

A rákról rengeteg információ áll rendelkezésre az interneten vagy nyomtatott formában, azonban ezek nem mind pontosak vagy frissek. Úgy gondoljuk, nagyon fontos, hogy az áttétes mellrákkal élők pontos, és hiteles információkhoz jussanak, amik segítenek megérteni betegségüket és a számukra elérhető lehetőségeket.

A Melletted állunk! weboldal orvosilag pontos információkat tartalmaz az áttétes mellrákkal élők életének minden területével, valamint a betegséggel kapcsolatban a rák jeleitől és tüneteitől kezdve a munkavégzési és magánéleti problémák megoldásáig. A weboldal több nyelven elérhető.

 

Az áttétes mellrákkal kapcsolatos, a diagnózisról, kezelésekról, érzelmekről szóló részletes információkért látogasson el a Melletted állunk! weboldalra.

Pfizer – az áttétes mellrákban szenvedő nők támogatása

A Pfizer onkológiai részlege

Az EmotionSpace a Pfizer onkológia részlegének projektje. A Pfizer onkológiai részlegének célja olyan innovatív kezelési módok felfedezése, kutatása és fejlesztése, amelyek javítják a világ minden táján élő rákbetegek esélyeit. A biológiai és kis molekulákkal kapcsolatos kutatásainkban, amelyek az ágazat legjobbjainak számítanak, arra összpontosítunk, hogyan azonosítsuk és elérhetővé tegyük a legnagyobb tudományos áttöréseket a rákbetegek számára. A Pfizer onkológiai részlege tudományos intézményekkel, kutatókkal, kutatócsoportokkal, kormányzati szervekkel és licencpartnerekkel együttműködésben innovatív gyógyszerekkel próbálja gyógyítani vagy ellenőrzés alatt tartani a rákot, és a megfelelő gyógyszert biztosítani minden betegnek. Senkinek nem szabad egyedül küzdenie a betegséggel. További információért látogass el a www.pfizer.com oldalra.

Hivatkozások

1. American Cancer Society. Detailed Guide: Breast cancer. American Cancer Society, 2013. Accessed February 2016 at http://www.cancer.org/acs/groups/cid/documents/webcontent/003090-pdf.pdf
2. Cardoso F, et al. ESO-ESMO 2nd international consensus guidelines for advanced breast cancer (ABC2). The Breast 2014;23:489-502
3. O’ Shaughnessy I. Extending survival with chemotherapy in metastatic breast cancer. The Oncologist 2005;10:20-29
4. Mayer M. Living with metastatic breast cancer: a global patient survey. Community Oncology 2010;7:406-412